ΘΕΜΑ ΖΥΓΑΡΙΑ : ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΕΧΘΡΟΣ;

Κατά καιρούς, ακούμε φίλους μας , συγγενείς μας ή γνωστούς να λένε ότι φοβούνται να ανεβούν στη ζυγαριά ή ότι ζυγίζονται έως και 10 φορές μέσα στην ημέρα .

Πόσο σωστό είναι αυτό;

Η ζυγαριά είναι ένα μέσο που μας δείχνει το σύνολο των κιλών μας το όποιο αποτελείται από 1) νερό 2) λιπώδης μάζα 3) μυϊκή μάζα 4) σκελετικούς μυς

ΑΡΑ, η απλή ζυγαριά μας δείχνει το σύνολο αυτών των τεσσάρων παραμέτρων

Πάντοτε, ο στόχος μας είναι να διατηρούμε την μυϊκή μας μάζα όσο ψηλότερα γίνεται καθώς συμβάλει τόσο στην αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού μας αλλά και στην πρόληψη διάφορων εκφυλιστικών ασθενειών (π.χ σαρκοπενία, οστεοπενία κ.α.)

Ας επιστρέψουμε όμως στο ερώτημα , είναι σωστό να ζυγιζόμαστε συχνά ή καθόλου;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ

Το να ζυγιζόμαστε καθημερινώς και πολλές φορές έως και 10 φορές την ημέρα το μόνο αποτέλεσμα που έχουμε είναι να μας γίνεται εμμονή το θέμα των κιλών μας , να αγχωνόμαστε και ακόμα και σωστή διατροφή να κάνουμε , να μην χάνουμε σωματικό βάρος λόγω έντονου στρες .

Επίσης μέσα στην ημέρα τα κιλά μας έχουν πολλές διαβαθμίσεις – από 1 έως και 3 κιλά πιο πάνω από το κανονικό μας βάρος, συγκρίνοντας πρωινή με βραδινή ζύγιση .

Τέλος , το να μην ζυγιζόμαστε καθόλου λόγω φοβίας του νούμερου είναι εξίσου λάθος καθότι , αντιμετωπίζοντας τον φόβο μας μπορούμε να μπούμε στην διαδικασία να παροτρύνουμε τον εαυτό μας να αλλάξει αυτό που τον φοβίζει , δηλαδή , ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ  Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ

Συμπέρασμα

Η ζυγαριά είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να μας δείχνει περίπου σε τι κατάσταση υγιούς βάρους βρισκόμαστε αλλά δεν είναι και κάτι το οποίο θα πρέπει να μας γίνεται εμμονή.

Ένας Αμερικάνος  καθηγητής έλεγε ‘’ ένα μπέργκερ την ημέρα δεν σε κάνει παχύσαρκό ούτε υπέρβαρο , αλλά ούτε μιας μέρα σωστή διατροφή σε κάνει υγιή και αδύνατο’’  !

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD ,
Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Αξιολογήστε τη συνταγή μας!
5/5