4+1 γνωστοί διατροφικοί μύθοι (Μέρος 2ο)

Η σωστή απάντηση σε γνωστούς διατροφικούς μύθους

Δυστυχώς λίγο – πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει διάφορες διατροφικές συμβουλές όπως ότι “το αβγό αυξάνει τη χοληστερίνη” ή ότι “το πορτοκάλι ανεβάζει την πίεση”.

Είναι όμως έτσι πραγματικά;
Στο σημερινό άρθρο αλλά και σε επόμενα θα αναλύσουμε μερικούς από αυτούς

1.  «Η ζυγαριά είναι ο μόνος τρόπος ελέγχου της απώλειας/αύξησης βάρους»

Δυστυχώς, ο οργανισμός μας δεν περικλείεται μόνο από μυϊκή μάζα ή μόνο από λίπος, αλλά και από τα δύο όπως και από οστική μάζα κ.α. Στη ζυγαριά μπορεί να κοιτάμε τα συνολικά μας κιλά ΑΛΛΑ σημασία έχει να αποβάλλουμε το περιττό λίπος και όχι τη μυϊκή μας μάζα καθότι αυτή παίζει πρωταρχικό ρόλο στο να έχουμε έναν υψηλό μεταβολισμό. Συμπέρασμα: μέσω μιας λιπομέτρησης και μέτρησης πόντων μπορούμε πραγματικά να δούμε το αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνουμε.

2.  «Η φακή και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου»

Τα δύο αυτά τρόφιμα περιέχουν όντως ποσότητα σιδήρου. Αυτό που όμως καθιστά τις τροφές αυτές λίγο παρεξηγημένες είναι η λεγόμενη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου αυτού. Δηλαδή το κατά πόσο ο σίδηρος αυτός απορροφάται από τον οργανισμό μας. Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικές πηγές (μη αίμης), δεν απορροφάται όσο αυτός που βρίσκεται σε ζωικές τροφές π.χ. συκώτι και μοσχαρίσιο κρέας. Βέβαια, αυτή η διαπίστωση δεν μειώνει καθόλου την κατά τα άλλα μεγάλη διατροφική αξία του σπανακιού που περιέχει βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ και καροτένια (π.χ. λουτείνη και ζεαξανθίνη), που είναι αντιοξειδωτικά, και της φακής η οποία επίσης δίνει φολικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και διαλυτές φυτικές ίνες.

Αν θέλετε να πάρετε σίδηρο προτιμήστε τις ζωικές πηγές τροφίμων. Ταυτόχρονα, εντάξτε το σπανάκι, φρέσκο ή βραστό, στα γεύματα σας και κάντε το ίδιο με τη φακή, μαγειρεύοντας την με τον τυπικό τρόπο ως σούπα ή συνδυάζοντας την π.χ. με ρύζι κάνοντας ένα νοστιμότατο φακόρυζο, που είναι υψηλής θρεπτική αξίας και παράλληλα συνδυάστε τις τροφές αυτές με πηγές βιταμίνης C, ώστε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου τους.

3.  «Μια πορτοκαλάδα είναι εξίσου θρεπτική όπως ένα πορτοκάλι»

Η πορτοκαλάδα όντως περιέχει θρεπτικά συστατικά και πολύτιμες για τον οργανισμό ουσίες ΑΛΛΑ επιλέγοντας έναν χυμό αντί του ολόκληρου φρούτου έχουμε τα εξής μειονεκτήματα: Ο χυμός αποτελείται από 3-4 φρούτα άρα 3πλάσια πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, δεν προσλαμβάνουμε το 100% των βιταμινών λόγω οξείδωσής τους κατά το στύψιμό αλλά και την απώλεια φυτικών ινών. Τέλος, επιλέγουμε να μην πίνουμε τις θερμίδες μας καθώς ούτε μας βοηθάει στον κορεσμό και στη μείωση της πείνας αλλά μας ανεβάζει αρκετά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

4.  «Ίδρωσε για να χάσεις βάρος»

Ιδρώνοντας μπορεί να χάνουμε κάποιο βάρος αλλά ποτέ και για κανέναν λόγω δεν χάνουμε ποιοτικό βάρος. Χάνουμε απλά τα υγρά μας όπου μόλις πιούμε ένα ποτήρι νερό θα επαναπροσλάβουμε τα κιλά μας πίσω.

5.  «Η γλουτένη μας παχαίνει»

Αν υποθέσουμε ότι το σώμα μας δεν μπορεί να μεταβολίσει κάτι, όπως η γλουτένη, τότε θα αδυνατίζαμε, δεν θα παχαίναμε, αφού δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε τις θερμίδες που έχει. Σε κάθε περίπτωση, η δυσανεξία ή η αλλεργία στα τρόφιμα δεν μας παχαίνει, απλώς μας ενοχλεί.

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD ,
Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Αξιολογήστε τη συνταγή μας!
5/5