Ελεύθερο Γεύμα Δίχως Ενοχές

ελεύθερο γεύμα

Cheat meal ή αλλιώς το ελεύθερο γεύμα είναι ίσως από τα πιό σημαντικά γεύματα που πρέπει να υπάρχουν συνήθως σε ένα διαιτολογικό πλάνο.

Κατά την διάρκεια ενός υποθερμιδικού διαιτητικού πλάνου ο οργανισμός μας στερώντας μάκρο και μικροθρεπτικών στοιχείων,  ύστερα από κάποιο διάστημα “κουράζεται” και αυτό φαίνεται και στην ψυχολογία μας αλλά και στο ότι δεν χάνουμε εύκολα πλέον βάρος .
Κάνοντας κάποιο cheat meal αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας κατά ένα μεγάλο ποσοστό και του δίνουμε πάλι την ευκαιρία να λειτουργήσει πλήρως.

Ωστόσο πολλοί μπερδεύουν το ελεύθερο γεύμα με το να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες από λιπαρά και junk food  σε σημείο έντονου κορεσμού , ή ακόμα και αυτό να γίνεται για μια ολόκληρη μέρα σε όλα τα γεύματα, κάτι που είναι λάθος μιας και εκεί χάνεται όλο το νόημα του εφοδιασμού του οργανισμού μας με υψηλό υδατάνθρακα για την ομαλή αναπροσαρμογή και λειτουργικότητα του σε ορμονολογικό και μεταβολικό επίπεδο.

Συμπέρασμα

Μια μακροχρόνια υποθερμιδική δίαιτα ειδικά σε χαμηλό υδατάνθρακα μπορεί να επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε τόσο στην ζυγαριά μας όσο και στην ψυχολογία και την καθημερινότητα μας. Ένα ελεύθερο γεύμα κάθε εβδομάδα ή εβδομάδα παρά εβδομάδα μόνο καλό μπορεί να μας επιφέρει !

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD ,
Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Πηγή: Εφημερίδα ”Στρογγυλό”, τεύχος Οκτωβρίου 2018, σελ.13

Αξιολογήστε τη συνταγή μας!
5/5