Μέθοδος του Ελεγχόμενου Πιάτου

μέθοδος του ελεγχόμενου πιάτου

Το μόνιμο άγχος και πρόβλημα που ακούμε σε μια διατροφή :

Είμαι καλεσμένος σε τραπέζι , πώς θα τηρήσω τη διατροφή μου χωρίς να ξεφύγω ;

Η απάντηση ονομάζεται ‘’μέθοδος του ελεγχόμενου πιάτου’’

Τι πρακτικά σημαίνει αυτό;
Όταν επιλέγουμε να φάμε κάτι είτε σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο ή ακόμα και σπίτι μας εφόσον δεν ακολουθάμε κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο κάνουμε το εξής
(βλέπε εικόνα):

• Χωρίζουμε το πιάτο σε 2 ίσα μέρη

• Χωρίζουμε το δεύτερο μέρος σε άλλα 2 ίσα μέρη

• Το 1/2 του πιάτου (δηλ. το 1 μεγάλο μέρος),
είναι ο χώρος που εκμεταλλευόμαστε για την τοποθέτηση οποιοδήποτε σαλατικού

• Στο υπόλοιπο μισό κομμάτι που έχουμε χωρίσει στα 2 ίσα μέρη, τοποθετούμε στο ένα (1) μέρος την πρωτεΐνη μας (κρέας, ψάρι κτλ) και στο υπόλοιπο μισό τα συνοδευτικά μας
(κρέμες, τυριά,πίτες, ρύζι , πατάτα κτλ)

• Το ύψος των φαγητών στο πιάτο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 δάχτυλα

Κλείνοντας, προσπαθούμε να καταναλώνουμε μικρά σνάκ στην διάρκεια της ημέρας αλλά και να πίνουμε αρκετό νερό ώστε να αποφεύγουμε τυχόν βουλιμικές τάσεις και υπερκατανάλωση τροφής σε ένα μόνο γεύμα.

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD ,
Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Πηγή: Εφημερίδα “Στρογγυλό City View” (Τεύχος Δεκεμβρίου 2018 / σελ.6 )

Αξιολογήστε τη συνταγή μας!
5/5