Καλή μας Σαρακοστή με σωστό τρόπο !

Έπειτα από την καθαρά Δευτέρα και το κλασσικό μας τραπέζι με ψαρικά , ταραμά και άλλα πολλά καλούδια μερικοί – αν όχι όλοι – αποφασίζουν αυτό το 40ήμερο να νηστέψουν κανονικά (χωρίς να βγάλουν το ελαιόλαδο όπως κάνουν οι ιερείς).

Συχνά κάνουμε λάθος συνδυασμό τροφών καταλήγοντας είτε να παίρνουμε κιλά , είτε με ζαλάδες και λιποθυμικές τάσεις είτε και σε ακραίες περιπτώσεις σοβαρή ανισορροπία ηλεκτρολυτών (σύνδρομο επανασίτισης) ειδικά την ημέρα της ανάστασης που τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού ύστερα από μια πολύ στερητική νηστεία.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ;

Η Νηστεία ακολουθεί τα πρότυπα των vegans  δηλαδή εξ ολοκλήρου χορτοφαγική δίαιτα χωρίς παραπροϊόντα (π.χ γάλα) . Έτσι η διασφάλιση ενός ισορροπημένου πλάνου σε περίοδο νηστείας έχει ώς εξής :
  • Ένα καλό πρωϊνό μπορεί να είναι 2-4 φέτες ψωμί και ταχίνι για επικάλυψη
  • Το σνακ μας μπορεί να είναι το κλασσικό φρούτο μας μαζί με κάποιον ξηρό καρπό
  • Στο Μεσημεριανό μας προσπαθούμε να συνδυάζουμε πάντα τα όσπρια μας με κάποιο ξηρό καρπό ή ρύζι για να έχουμε ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων και αφομοίωσης της πρωτεΐνης
  • Το δεύτερό μας σνακ μας μπορεί να είναι κάποιο φρούτο πάλι
  • Και ένα βραδινό μπορεί να αντικαταστήσει  το κλασσικό μας γάλα με γάλα σόγιας ή αμυγδάλου μαζί – αν όχι σκέτο – με 1-2 φέτες μαύρο ψωμί και ταχίνι ή ακόμα και ένα smoothie με γάλα – ταχίνι – μέλι που είναι πλούσιο σε βιταμίνες , πρωτεΐνη  και θρεπτικά συστατικά

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Καραμανίδης Βασίλειος Bs.c, RD ,
Απόφοιτος του Queen Margaret University of Edinburgh

Ιδρυτής του διαιτολογικού κέντρου VK nutrition

Πηγή : Εφημερίδα “Στρογγυλό City View ”Τεύχος Φεβρουαρίου 2018 / Σελ. 6

Αξιολογήστε τη συνταγή μας!
5/5